-->
2021-03-25
Programul „Noua Casă” începe de vineri. Care sunt condițiile, documentele necesare și modul de accesare a programului

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunţat, joi, că de vineri finanţatorii primesc dosare pentru programul “Noua Casă”. Ministerul Finanţelor a decis diminuarea comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.

„Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar prin Ordinul nr.441 din 24.03.2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.”, se precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, FNGCIMM anunță că de vineri finantatorii primesc dosare pentru noul Program.

„În paralel cu procesul legislativ, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanțiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent. Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, urmând ca aplicația informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. De mâine finanțatorii primesc dosare pentru noul Program”, precizează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor.

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

- cu un preț de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

- cu un preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro - locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziționarea unei proprietăți cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casa, ediția 2021, sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro.

Articol preluat de la https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/programul-noua-casa-incepe-de-vineri-care-sunt-conditiile-documentele-necesare-si-modul-de-accesare-a-programului-1474134

Read the rest of this article >>
2021-03-15
Băncile încep să scadă dobânzile la creditele ipotecare.
Pentru un credit ipotecar ING 7Fix de 400.000 de lei, pe 30 de ani, cu asigurare de viata atasata, avans 25% din valoarea imobilului, rata dobanzii, fixa in primii sapte ani, este de 4,49%, apoi variabila trimestrial indice IRCC + marja 2,26%; DAE este de 5,60%, iar clientul va avea rata lunara de 2.024,4 lei sapte ani.
ING Bank Romania a scazut rata dobnzii fixe pentru creditele ipotecare cu 0,21%, aceasta fiind de 4,49% pentru creditul 7FIX, cel mai mic de pe piata pentru o rata fixa de sapte ani, fara obligatia de a incasa salariul la ING.
In piata, dobanzile la creditele ipotecare variaza intre: Banca Transilvania - IRCC plus 2,75% si DAE de 4,82%; CEC Bank - IRCC plus 2,3% si DAE de 5,15%; BCR - IRCC plus 2,7% si DAE de 5,12%. Acestea sunt doar 4 exemple de credite ipotecare de la bancile de pe piata.
De un an dobanzile sunt in scadere, avand in vedere ca BNR a redus dobanda de referinta de la 2,5% la 1,25%, ceea ce a dus la scaderea ROBOR de la 3,1% la 1,55% in acest moment. Scaderea IRCC, care acum este de 1,88%, se va vedea incepand din trimestrul II, avand in vedere decalajul de timp de 6 luni pe care il prevede legea (BNR incearca sa schimbe prevederea astfel incat IRCC sa aiba un decalaj de doar 3 luni).
Dupa cum arata lucrurile, BNR va mai opera o scadere a dobanzii de referinta, ceea ce va antrena reducerea in continuare a dobanzilor de pe piata interbancara.
Daca dobanzile si costurile unui credit vor scadea sau nu vor creste cel putin in urmatorii 5 ani, avand in vedere ca mesajul Uniunii Europene si a puternicelor tari industrializate este de a tine dobanzile la un nivel extrem de scazut pana cand economiile si companiile isi vor reveni, preturile apartamentelor vor creste; nu uniform, si nu in toate orasele.
Problema in Romania este ca pretul de referinta in imobiliare este in euro, chiar daca tranzactia se deconteaza si in lei. Asa ca orice crestere a cursului leu/euro se vede si in pretul final.
Brokerii imobiliari cred ca o crestere a preturilor pana in 10% intr-un an este sanatoasa, mai ales daca cererea este in crestere.
Daca preturile apartamentelor cresc in euro, scaderea dobanzilor la lei de catre banci este practic anulata. Asta ca sa nu mai vorbim de cresterea cursului leu/euro.
Daca previziunile economice de acum se vor adeveri, adica o crestere economica de peste 4%, fara taieri de salarii nici la stat nici la privat, cu revenirea presinilor pe piata fortei de munca, vom vedea o crestere mai sustinuta a preturilor apartamentelor. Mai ales ca, la preturile actuale, cu salariul mediu de 3.500 de lei net pe luna, iti poti cumpara un apartament de 2 camere de 70.000 de euro in 8,2 ani, fata de 32 de ani in anul 2008, conform unei analize a firmei de brokeraj imobiliar SVN.
Ceea ce vedem noi in acest moment ca stiri privind cresterea preturilor materiilor prime, putin mai incolo vom vedea in preturile produselor finite.
Acest lucru se va vedea si pe piata constructiilor, unde fierul, cimentul inregistreaza cresteri sustinute.
Daca guvernul va da drumul banilor pentru investitiie publice in infrastructura, piata muncii se va tensiona, avand in vedere existenta unui deficit de 500.000 de oameni in sectorul de constructii. Acest lucru va duce la cresterea salariilor si, implicit, in final, la cresterea preturilor constructiilor.

De la aceasta realitate pornim la inceputul acestui an 2021.

Articol preluat de la Ziarul Financiar
https://www.zf.ro/opinii/intampla-piata-imobiliara-2021-dobanzile-creditele-ipotecare-lei-vor-19928218
Read the rest of this article >>
2020-11-17
Legea care prevede TVA de 5% pentru locuințele până în 140.000 de euro, promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi, transmite Agerpres. Potrivit legii pentru modificarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, plafonul în acest caz se modifică de la 450.000 lei la 140.000 euro. Astfel, conform textului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a acesteia. Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege: livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare. Prevederile acestei legi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.
Read the rest of this article >>
2020-09-08
NORME APLICARE NOUA CASA 2020

(1) Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, denumită în continuare ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) și b).(2)

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziționării locuințelor prevăzute la alin. (1) este de maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii promisiunii bilaterale de vânzare, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, și avansul plătit de beneficiar.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziționării locuințelor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) este de maximum 60%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii promisiunii bilaterale de vânzare și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.(3) Termenul de 5 ani prevăzut la alin. (1) curge de la data documentelor de recepție și se împlinește în ziua corespunzătoare a ultimului an.

Sursa : https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/107177

Read the rest of this article >>
2020-09-03
Normele de aplicare ale programului Prima Casă au fost aprobate. Băncile au dat start programului Noua Casă.

Guvernul a aprobat normele de aplicare ale programului „Prima Casă”, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„În această seară au fost aprobate normele de aplicare ale programului 'Prima Casă'. Reamintesc, în acest caz vorbim despre două categorii de beneficiari, respectiv cei care, până în prezent, erau în categoria beneficiarilor conform condiţiilor din programul 'Prima Casă', respectiv credite de până la 70.000 de euro, cu garanţii de stat de 50% şi avans 5% pentru locuinţe noi sau vechi. La aceştia se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care vor achiziţiona imobile cu valoare cuprinsă între 70.000 de euro şi 140.000 de euro, cu garanţii de stat de 60% şi avans de 15%”, a spus Dancă, citat de Agerpres.

„Acestea sunt condiţiile pentru programul 'Noua Casă', aprobate prin hotărâre de guvern, în ceea ce priveşte normele de aplicare ale acestui program. Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, programul este disponibil pentru cei care doresc să achiziţioneze imobile cu credite cu garanţii de stat. Vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde lei, disponibil până la sfârşitul acestui an pentru acest program”, a aăugat el, la finalul şedinţei de Guvern.

Băncile au dat start programului Noua Casă.

Noua Casă vine cu modificări față de vechiul program „Prima Casă”. 

Valoarea locuințelor vechi sau consolidate care pot fi cumpărate prin program crește la 70.000 de euro, cu un avans de 5%.

Pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu o valoare de cel mult 140.000 de euro, la toate creditele peste 70.000 de euro, avansul fiind de 15%. 

Prin Noua Casă nu se mai pot construi case, cum era în programul anterior, pot doar fi cumpărate locuințe finalizate și recepționate, cu interdicția ca acestea să fie vândute în primii cinci ani. 

Cât ar trebui să câștige un român care accesează un credit pentru o locuință prin Noua Casă

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. 

Dacă vrem să cumpărăm un apartament de 80.000 de euro, trebuie să avem un salariu minim de 3800 de lei la un credit luat pe o perioadă de 30 de ani. 

Pentru românii care vor o locuință mai scumpă, să spunem de 100.000 de euro, salariul câștigat trebuie să fie între 4.700 și 5.900 de lei, pentru că și rata va trece de 2000 de lei, indiferent de perioada de creditare. 

În cazul unei locuințe în valoare de 140.000 de euro, câștigul minim trebuie să fie de 6.600 de lei.

Articol preluat de la Digi24.

Read the rest of this article >>