-->
2020-09-08
NORME APLICARE NOUA CASA 2020

(1) Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, denumită în continuare ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) și b).(2)

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziționării locuințelor prevăzute la alin. (1) este de maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii promisiunii bilaterale de vânzare, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, și avansul plătit de beneficiar.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziționării locuințelor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) este de maximum 60%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii promisiunii bilaterale de vânzare și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.(3) Termenul de 5 ani prevăzut la alin. (1) curge de la data documentelor de recepție și se împlinește în ziua corespunzătoare a ultimului an.

Sursa : http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/107177

Read the rest of this article >>
2020-09-03
Normele de aplicare ale programului Prima Casă au fost aprobate. Băncile au dat start programului Noua Casă.

Guvernul a aprobat normele de aplicare ale programului „Prima Casă”, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„În această seară au fost aprobate normele de aplicare ale programului 'Prima Casă'. Reamintesc, în acest caz vorbim despre două categorii de beneficiari, respectiv cei care, până în prezent, erau în categoria beneficiarilor conform condiţiilor din programul 'Prima Casă', respectiv credite de până la 70.000 de euro, cu garanţii de stat de 50% şi avans 5% pentru locuinţe noi sau vechi. La aceştia se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care vor achiziţiona imobile cu valoare cuprinsă între 70.000 de euro şi 140.000 de euro, cu garanţii de stat de 60% şi avans de 15%”, a spus Dancă, citat de Agerpres.

„Acestea sunt condiţiile pentru programul 'Noua Casă', aprobate prin hotărâre de guvern, în ceea ce priveşte normele de aplicare ale acestui program. Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, programul este disponibil pentru cei care doresc să achiziţioneze imobile cu credite cu garanţii de stat. Vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde lei, disponibil până la sfârşitul acestui an pentru acest program”, a aăugat el, la finalul şedinţei de Guvern.

Băncile au dat start programului Noua Casă.

Noua Casă vine cu modificări față de vechiul program „Prima Casă”. 

Valoarea locuințelor vechi sau consolidate care pot fi cumpărate prin program crește la 70.000 de euro, cu un avans de 5%.

Pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu o valoare de cel mult 140.000 de euro, la toate creditele peste 70.000 de euro, avansul fiind de 15%. 

Prin Noua Casă nu se mai pot construi case, cum era în programul anterior, pot doar fi cumpărate locuințe finalizate și recepționate, cu interdicția ca acestea să fie vândute în primii cinci ani. 

Cât ar trebui să câștige un român care accesează un credit pentru o locuință prin Noua Casă

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. 

Dacă vrem să cumpărăm un apartament de 80.000 de euro, trebuie să avem un salariu minim de 3800 de lei la un credit luat pe o perioadă de 30 de ani. 

Pentru românii care vor o locuință mai scumpă, să spunem de 100.000 de euro, salariul câștigat trebuie să fie între 4.700 și 5.900 de lei, pentru că și rata va trece de 2000 de lei, indiferent de perioada de creditare. 

În cazul unei locuințe în valoare de 140.000 de euro, câștigul minim trebuie să fie de 6.600 de lei.

Articol preluat de la Digi24.

Read the rest of this article >>
2020-07-10
Guvernul propune majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul ”Noua Casă”, de la 70.000 de euro la 140.000 de euro
Executivul a discutat, joi 09.07.2020,despre majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul ”Noua Casă”, de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. “Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor vizează modificarea programului cunoscut ca prima casă. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor Publice, programul se va numi Noua Casă şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi în acelaşi timp pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului”, a declarat Ionel Dancă. El a precizat că această modificare oferă posibilitatea să poată fi cumpărate şi apartamente mai mari. “Este o modificare substanţială, radicală care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul prima casă. Şi această Ordonanţă de Urgenţă a fost adoptată în prima lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul legislativ să fie adoptată în forma finală în şedinţa următoare de Guvern”, a precizat Şeful Cancelariei premierului. Articol preluat de la https://www.news.ro/social/guvernul-propune-majorarea-plafonului-pentru-creditele-luate-prin-programul-noua-casa-de-la-70-000-de-euro-la-140-000-de-euro-1922400409002020072219416639
Read the rest of this article >>
2020-04-06
Coronavirusul a infectat şi piaţa imobiliară

• Freedom Group:" Activitatea agenţilor imobiliari s-a diminuat, în martie, cu aproximativ 75%, la nivelul Capitalei"

Activitatea agenţilor imobiliari s-a diminuat, în martie, cu aproximativ 75% la nivelul Capitalei, ca volum al investiţiei, arată specialiştii de la Freedom Group. Aceştia au realizat o cercetare de piaţă care evidenţiază că mai mult de jumătate dintre agenţii imobiliari care activează în Bucureşti generează cifre de afaceri brute mai mici de 2.000 euro lunar. Lucrarea citată menţionează: "7% dintre respondenţi generează în mod normal comisioane brute de peste 100.000 euro anual, cu o scădere estimată de peste 50% în 2020, dacă măsurile luate prin instaurarea stării de urgenţă se vor prelungi pentru câteva luni".

Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group, a transmis: "Piaţa tranzacţionărilor rezidenţiale este în prezent cvasi îngheţată, iar singurele proiecte de tranzacţionare în derulare sunt cele care începuseră înainte de declanşarea acestei crize. Agenţii imobiliari, care şi până acum se confruntau cu problema discrepanţei dintre venituri şi volumul de muncă, vor avea destul de mult de suferit, dacă această situaţie se va prelungi dincolo de iunie. În prezent, pe piaţa rezidenţială au început deja să apară speculatorii de oportunităţi, dar deocamdată acest fenomen este abia la început şi nu a prins avânt, deoarece oamenii nu sunt dispuşi să scadă din preţurile imobilelor. Estimez că, în următoarele trei luni, vom asista la o diminuare probabilă mai ales a numărului de tranzacţii, într-o măsură mai mare decât a preţurilor".

Sursa : https://www.bursa.ro/     Autor : Emilia Olescu

Read the rest of this article >>
2018-05-07
Primavara imobiliara Bucurestii Noi
Primavara imobiliara Bucurestii Noi Primavara 2018 ,debuteaza cu schimbari majore in piata imobiliara.Poate ca nu este vorba doar de zona Bucurestii Noi ,insa noi percepem aceste fapte in prisma lucrului efectiv cu proprietarii si cu clientii din aceasta zona.Cartieul foarte frumos cu un parc central superb,Parcul Bazilescu ,a fost si este foarte cautat pentru amenajarea unei locuinte individuale.Tineri casatoriti cu copii mici care s-au saturata sa stea cu parintii sau care doresc un camin cu putina verdeata pentru copii lor ,fara sa paraseasca Bucurestiul ,sunt foarte interesati de o casuta veche pe care sa o poata renova .Bineinteles ca sunt foarte multi si care ar dori sa achizitioneze terenul cu casa veche si apoi sa o demoleze si sa construiasca una nou cu structura si compartimentarea conform cerintelor anului 2018. Acest cartier a fost pana nu demult paradisul dezvoltatorilor imobiliari care au construit bloculete cu 8-10 apartamente pe aceste mici gospodarii individuale cu terenuri intre 300 si 400 mp .Atractia unui apartament nou in comparatia cu blocurile din 64-74 din zona era foarte mare ,fiind situate in zona superba si la preturi de cca 1000E mp construit .In urma unor procese civile intentate de proprietarii din zona care se vedeau clar deranjati de structurile inalte ce apareau in vecinatatile lor ,devalorind proprietatile lor din cauza lipsei intimitatii create prin faptul ca ferestrele blocurilor erau peste curtile lor ,regurile de urbanism s-au inasprit ,autorizatiile nu s-au mai eliberat asa de permisiv iar receptiile au devenit mai riguroase.Pe de alta parte certificatele de urbanism ,pentru zona cea mai cautata si anume Parcelarea Bazilescu ,au intrat in blocaj ,si datorita unor conflicte intre ISC PMB Si administratia locala,facand ca obtinerea lor ,imperativ necesara pentru obtinerea autorizatiei de construire sa intarzie si peste un an .Dezvoltatorii de blocuri au parasit zona, migrand spre alte sectoare cu conditii mai favorabile .Lipsa apartamentelor nou construite a facut ca in cursul anului 2017 preturile sa urce si cu 50% pentru aceste categorii de imobile .Preturile mari la aceste apartamente au generat o reactie in lant facand proprietarii de case individuale sa pretinda si ei mai mult astfel o casuta din anii 60 cu 90mp construiti cu teren de 300 mp se putea gasii pana in 100000 Euro in 2017 ,iar in primavara anului 2018 deja preturile solicitate ajung si peste 140000 Euro dar nu inseamna ca se si vand ,insa piata se blocheaza. Proprietarii acestor imobile ne inteleg ca aceste case ,majoritatea tip vagon ,sunt mult sub standardele de azi a unor locuinte decente .Modificare sau mai rau demolarea acestora genereaza costuri mari ceea ce duce la imosibiliatea achizitionarii lor . In principiu o persoana ce dorea sa plece de la bloc ,vandea un apartament cu 3 camere in medie cu 70-80000 E Mai punea ceva economii si achizitiona o casa veche cu 100000E ,Apoi apela la un credit bancar pe 30 de ani si amenaja sau reconstruia casa cu standarde moderne .Creditul nu putea depasii 60-80000 Euro in urma bonitatii rezultate din doua salarii decente in conditiile in care cu cca 500E /mp se putea edifica lejer o constructie moderna . Succesul aparent al unor agentii imobiliare a atras zeci de agentii pe zona ,care au navalit cu super promisiuni de obtinere a unor prreturi mai si au ajuns sa preia de la proprietari in exclusivitate vile cu vechime de pana la 10ani ,facand sa para acest cartier una comparabila ca preturi cu cele ultracentrale .Vile ce se vindeau pana in 250000Euro sunt promovate acum si cu peste 400000Euro,preturile find oferite de clienti in ceste cazuri din comoditatea de a nu astepta cca 2 ani pana sa construieasca una asemanatatoare,facand o mare economie . Ca si concluzie ,piata imobiliarea din zona este bulversata,foarte multi clienti se orienteaza sa cumpere vile decente cu 4-5 camere cu 130-160 mp mp util si teren de 4-500 mp in apropierea Bucurestiului (Mogosoaia ,Buftea,Crevedia,Darza) cu pretul unui apartament nou de 100 mp ,chiar daca acest lucru fce ca zilnic sa faca naveta cca 10-14 km pana la servici.Unde sa mai punem ca apartamentele cu 4 camere sunt aproape inexistente pe zona si cele care totusi sunt oferite la vanzare sunt cu peste 150000Euro,pretul la care gasesti o super vila mobilata complet in zona Buftea-Crevedia. Ateptam sa vedem daca vara imobiliara cu caldurile ei toride va mai prajii din preturi,in conditiile in care si Roborul creste constant iar costul cosului alimentar de zi cu zi face ca ratele pentru achitarea creditelor in vedera achizitionarii unei case sa fie cat mai dificila . Ca precizarea ca ,de locuinte ieftine nu se duce lipsa ,sunt oferite sute de apartamente cu preturi si sub 500E/mp (ceea ce arata ca se poate) in cartiere nou rezidentiale ,din pacate la periferiile Bucurestiului dinspre sud si est, in conditiile in care foarte multi dintre locatarii acestora vor avea serviciul in zonele din nord ,facand sa piarda din viata lor ore bune in fiecare zi pentru deplasare la si de la servici in loc sa se joace cu copii lor .
Read the rest of this article >>